Recepty
Koření a bylinky
- používají se k vylepšení chuti a vůně pokrmů, většina má také léčivé účinky a mohou být našemu tělu velmi prospěšné. Ať už je používáme ve směsích nebo samostatně, nezapomeňme však na střídmost - také zde platí rčení „všeho s mírou".
Na této stránce naleznete nejen pár jednoduchých a chutných receptů, ve kterých je to právě koření, které dělá pokrmy přitažlivější, dodává jim svou báječnou a specifickou chuť a osobitou vůni, ale také několik tipů a nápadů, jak si jednoduše ozvláštnit chuť Vašich jídel a nápojů. Někdy stačí opravdu málo a kromě krásné vůně a specifické chuti dodáte svému tělu - díky koření -
i kousek zdraví.
Pečené kuře s bramborem
Koření na kuře - směs koření, která neobsahuje sůl, glutaman ani jiné přísady. Používá se k úpravě kuřete pečením, dušením nebo grilováním. Směs je velmi vhodná při jaterních a žaludečních dietách. Složení: koriandr, paprika sladká, hořčice bílá, kurkuma, kmín.
Kmín - název „Český kmín" s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Splňuje přísnější požadavky na kvalitu.
Kmín je typickým kořením do chleba a slaného pečiva. Používá se ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel.
Drožďová polévka
Prachanda polévková je vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady, pouze sůl.
Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem.
Složení: sůl 34,7 %, cibule, celer, karotka, petržel, pórek, česnek, kurkuma, libeček.
Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
ŠVESTKY
Želírka je určena k domácí přípravě marmelád a džemů z každého ovoce. Obsahuje pektin, cukr a kyselinu citronovou. Neobsahuje žádné konzervační látky, proto je třeba přesně dodržet pracovní postup, aby byl výsledek dokonalý. Postup je jednoduchý a je popsán na každém obalu.
Složení: cukr, pektin, kyselina: kys. citronová.
Pečené brambory / hranolky
Sušený granulovaný česnek - hrubší česnek.prášek. Do salátů, k masu, chlebového těsta..
Paprika - má lahodnou chuť, všestranné použití. Obsahuje vitamin C, rostl.barviva a minerální látky.
Grilovací koření - vyvážená směs koření, bylinek a soli určená ke grilování každého masa.
Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů, dekorační prvek pokrmů. Do teplých i studených jídel.
Bazalka - ostře aromaticky chutnající bylinka. Do zeleninových pokrmů, salátů, polévek, omáček..
Rajčatová salsa
Chilli - chilli papričky 1-3 cm (Birdeyes) pocházejí z Číny. Celé plody používáme do nakládané zeleniny a nebo podrcené jako dekorační ostré koření k masu i zelenině. Rozemleté chilli do různých palčivých omáček, marinád, guláše.
Pepř černý - jsou nezralé usušené plody pepřovníku. Jsou jedním z nejběžnějších druhů koření.
Petržel - Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených pokrmů.
Karob
Karob kořeněný jsou rozemleté plody rohovníku, svatojánského chleba, ochucené přírodní mletou vanilkou a dalším kořením. Směs neobsahuje žádné alkaloidy ani podobné látky, které by ovlivňovaly organismus. Nestaví, není močopudný, ani neovlivňuje nervový systém. Je proto vhodná jako dietetická náhrada kakaa pro malé děti i dospělé. Používá se stejně jako kakaový prášek k přípravě nápoje, čokolády, posypávání sladkých kaší, do cukroví apod.
Složení: karob – svatojánský chléb, hřebíček, nové koření, skořice, vanilka pravá.
Puding s vanikovým cukrem
Vanilkový cukr s mletou přírodní vanilkou. Bez chemických přísad. Složení: cukr, vanilka pravá 2 %.
Vanilkový cukr DIA vhodný pro diabetiky s přírodní vanilkou se používá do cukroví, pečiva, kompotů, pudinků, krémů, čokolády, zmrzlin, kaší i ke slazení nápojů. Složení: fruktóza, bramborový škrob, vanilka pravá 2 %.
Žampiony na víně
Pepř černý - jsou nezralé usušené plody pepřovníku. Jsou jedním z nejběžnějších druhů koření.
Petržel - Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených pokrmů.
Žampiony na kari
Kari- naše Kari je směs indického typu zjemněná tak, aby byla přijatelná pro strávníky zvyklé na českou kuchyni.
Pepř černý - jsou nezralé usušené plody pepřovníku. Jsou jedním z nejběžnějších druhů koření.
Petržel - Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů. Hodí se do teplých i studených pokrmů.
Chia puding
Chia semínka - semena šalvěje hispánské, potrava amerických indiánů. Pro svůj obsah vápníku, a nenasycených omega-3 mastných kyselin zahání pocit únavy a hladu. Používají se v pokrmech racionální výživy, jako jsou ovocné i zeleninové saláty, pečivo, müsli. S vodou bobtnají, nemají výraznou chuť, lze je proto používat podle fantazie i v české kuchyni.
Cibulový dip
- Pepř - nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
- Worcesterová omáčka - vyrobená přírodní fermentací, bez lepku, má sladkokyselou chuť. Používáme ji k dochucení omáček, salátů, dresinků, dále pro přípravu čínské a japonské kuchyně. Výrobce Ekoprodukt.
Pomazánka z pečené dýně hokkaido
Pepř - nejrozšířenější koření. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Česnek - sušený granulovaný česnek, hodí se do salátů, k masu, ale i do chlebového těsta.
Paprika - Paprika obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.
Nakládaný balkánský sýr
Provensálské koření je směs bylinek domácích ve francouzské Provence, která se hojně používá ve francouzské kuchyni především ke kořenění všech druhů masa, sýrů i zeleniny. Neobsahuje žádné chemické přísady ani sůl.
Složení: saturejka, rozmarýn, tymián, fenykl, majoránka, šalvěj, levandule.
Pět pepřů je směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře. Používá se vcelku nebo podrcená k opepření masitých i zeleninových pokrmů. Směs má jemnější vůni, než jednotlivé pepře a zároveň má v pokrmu dekorační efekt. Mletá směs pepřů se dá použít všude, kde se používá mletý pepř. Má zajímavou jemnou chuť a vůni.
Meloun, jablka - Dolce bylinný karamel a skořice
Dolce - unikátní výrobek z karamelizovaného cukru (nebo fruktózy – Dia Dolce) konzistence medu s přidáním bylinného extraktu jednotlivých bylin. Lze doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkovém období. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy v krvi, čímž napomáhá tzv. kontrole tělesné hmotnosti. Více informací na http://www.benkor.cz/dolce/
Skořice - jedno z nejstarších koření, do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a do všech sladkých pokrmů. Vše co sladíme cukrem, můžeme také sypat skořicí. Cejlonská skořice - má jemnější chuť a vůni. Obsahuje menší množství kumarinu oproti jiným typům skořic z jiných oblastí.
Cuketové hranolky s česnekem a parmezánem
Pepř - nejrozšířenější koření. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Česnek - sušený granulovaný česnek je hrubší česnekový prášek, díky kterému si v kuchyni ušetříte mnoho práce s loupáním a roztíráním česneku. Hodí se do salátů, k masu, ale i do chlebového těsta.
Anýzovo - pomerančová voda
Anýz - má kořenitou nasládlou chuť a aromaticky voní - vůni dodává silice, ve které je hlavní složkou anetol. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších koření a jeho použití je opravdu mnohostranné. Používá se do pokrmů asijských kuchyní, při nakládání červené řepy, mrkve, patří do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček, mléčné polévky, ovesné kaše a sladké rýžové pokrmy s ním chutnají lépe.
Anýz má také léčivé účinky. Užívá se také jako čaj proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení.
Ředkvičkový salát
Petrželový list - je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených pokrmů. Do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
Pepř černý - jsou nezralé usušené plody pepřovníku. Jsou jedním z nejběžnějších druhů koření.
Salát s bylinkami italského typu
Salátové bylinky italského typu - kořenící směs vhodná ke kořenění salátů. Hodí se i k pokrmům italského typu jako jsou těstoviny nebo pizza.
Složení: Oregano, bazalka, majoránka, rozmarýn, saturejka, tymián, šalvěj.
Ředkvičková pomazánka s pažitkou
Pažitka - rourky pažitky se hodí do pomazánek, salátů, polévek i omáček, kterým dodá zajímavou chuť, vůni i vzhled. Je bohatá na vitamíny A a C.
Pepř černý - jsou nezralé usušené plody pepřovníku. Jsou jedním z nejběžnějších druhů koření.
Tvarohová rozhuda se sladkou paprikou
Paprika - hodí se ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Paprika obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.
Pět pepřů - směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře. Používá se vcelku nebo podrcená k opepření masitých i zeleninových pokrmů. Směs má jemnější vůni, než jednotlivé pepře.
Pečené kuře
Kuřátko marinovací směs - Zlaté kuřátko je marinovací směs určená ke grilování především drůbeže. Lze ji ale použít i k úpravě jiných druhů masa.
Složení: sůl 70,5%, paprika sladká, koriandr, pepř černý, hořčice bílá, kurkuma, kmín.
Obsahuje alergen: hořčice bílá.
Hranolky z mrkve
Sušený granulovaný česnek je hrubší česnekový prášek, díky kterému si v kuchyni ušetříte mnoho práce s loupáním a roztíráním česneku. Hodí se do salátů, k masu, ale i do chlebového těsta..
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Lososová krémová polévka
Muškátový oříšek koření svou sladkou pálivou ostrostíí,aromatizuje nápoje, zeleninové šťávy, svařené víno, punč apod. Je vhodný do zeleniny,na ryby, patří do vánočního pečiva
Pepř je nejrozšířenější koření - hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu
Petrželový list je zdroj vitamínů a minerálů. Do polévek, omáček, salátů, pomazánek, k bramborám, masu i těstovinám..
Prachanda polévková je vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady, pouze sůl. Pomůže vylepšit každou polévku, omáčku či pomazánku.
Karbanátky z červené čočky
Pepř černý - jedno z nejběžnějších druhů koření, do polévek, omáček, k zelenině i masům.
Kmín - je typickým kořením do chleba a slaného pečiv,ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel. Naše výrobky obsahují český dvouletý kmín, který má vyšší obsah vonných složek.
Majoránka - do játrových knedlíčků, polévek, mletého masa, luštěnin, rybích salátů atd.
Nepečený dort
Vanilkový cukr s mletou přírodní vanilkou. Bez chemických přísad. Složení: cukr, vanilka pravá 2 %.
Vanilkový cukr DIA vhodný pro diabetiky s přírodní vanilkou se používá do cukroví, pečiva, kompotů, pudinků, krémů, čokolády, zmrzlin, kaší i ke slazení nápojů. Složení: fruktóza, bramborový škrob, vanilka pravá 2 %.
Zapečené žampiony
Pepř černý - jsou nezralé usušené plody pepřovníku. Jsou jedním z nejběžnějších druhů koření.
Kmín - typické koření do chleba a slaného pečiva. Používá se ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel. Naše výrobky obsahují český dvouletý kmín, který má vyšší obsah vonných složek.
Pečená dýně Hokkaido
Koření na pizzu - směs koření a bylinek ke kořenění pizzy. Neobsahuje sůl, ani jiné přísady.
Složení: oregano, česnek, bazalka, cibule, paprika sladká, pepř černý, saturejka.
Fazolová pomazánka
Kurkuma (indický šafrán) - obsahuje žlutá barviva, díky kterým ji můžeme použít tam, kde se používá šafrán. Na rozdíl od šafránu je barvivo kurkumy rozpustné v tucích a je jiné. Je zcela neškodné. - základní součást Kari, používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, hořčice, těstovin atp. Indická kuchyně přibarvuje kurkumou rýži a sladké pokrmy.
Podporuje tvorbu a vylučování žluči, proto je vhodné ji používat ke každému tučnějšímu masu.
Pepř černý - jedno z nejběžnějších druhů koření, do polévek, omáček, k zelenině i masům.
Tyčinky z listového těsta
Český kmín - název „Český kmín" s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Kmín je typickým kořením do chleba, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny..do všech těžce stravitelných jídel.
Paprika - hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Má lahodnou chuť a všestranné použit, obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.
Provensálské koření - směs bylinek domácích ve francouzské Provence, ke kořenění všech druhů masa, sýrů i zeleniny. Složení: saturejka, rozmarýn, tymián, fenykl, majoránka, šalvěj, levandule.
Zelňačka s klobásou a paprikou
Český kmín - název „Český kmín" s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Splňuje přísnější požadavky na kvalitu. Kmín - typické koření do chleba, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel
Pepř - nejrozšířenější koření, používá se ve všech kuchyních jak celý, tak mletý.
Jablka v těstíčku se skořicí
Dolce - unikátní výrobek z karamelizovaného cukru (nebo fruktózy – Dia Dolce) konzistence medu s přidáním bylinného extraktu jednotlivých bylin. Lze doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkovém období. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy v krvi, čímž napomáhá tzv. kontrole tělesné hmotnosti. Více informací na http://www.benkor.cz/dolce/
Skořice - jedno z nejstarších koření, do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a všech sladkých pokrmů. Vše co sladíme cukrem, můžeme také sypat skořicí. Skořicový cukr - cukr, skořice 10 %, Skořicový cukr DIA - fruktóza, skořice 10 %, bramborový škrob
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem
Dolce - unikátní výrobek z karamelizovaného cukru (nebo fruktózy – Dia Dolce) konzistence medu s přidáním bylinného extraktu jednotlivých bylin. Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkovém období. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy v krvi, čímž napomáhá tzv. kontrole tělesné hmotnosti. Více informací na http://www.benkor.cz/dolce/
Pepř černý drcený - vhodný do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Polévka z hlívy ústřičné
Nové koření se také nazývá „všekoření“ (allspice). Používá se do marinád, polévek, k nakládané zelenině, do svařeného vína i perníku.
Bobkový list patří do každé marinády k masu - hlavně zvěřině, do zeleniny nakládané v octě, do omáček.
Kmín je typickým kořením do chleba a slaného pečiva. Používá se ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, ryb, do polévek apod. Do všech těžce stravitelných jídel.
Káva a kardamom
Kardamom - lidově přezdívaný egyptský pepř - je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Kardamomem se ochucuje vánoční pečivo, ovocné zákusky a kompoty. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat.
Celý zelený kardamom se hodí ke kořenění nápojů, jako jsou čaje, káva, víno, cider a limonády.
Nakládaný cuketový salát - pikantní
Deko přírodní je tradiční receptura od tradičního výrobce nakládacího přípravku DEKO. Obsahuje sůl, kyselinu benzoovou a celé koření. Složení: Sůl 90,0 %, konzervant: kyselina benzoová, hořčice bílá, bobkový list, hřebíček, jalovec, koriandr, nové koření, pepř černý, zázvor.
Sýr s modrou plísní a bylinný karamel Dolce
Dolce - unikátní výrobek z karamelizovaného cukru (nebo fruktózy – Dia Dolce) konzistence medu s přidáním bylinného extraktu jednotlivých bylin. Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkovém období. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy v krvi, čímž napomáhá tzv. kontrole tělesné hmotnosti. Více informací na http://www.benkor.cz/dolce/
Badyánová limonáda
Badyán - vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně. Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší, chutná pálivě. Je to koření především do čínské kuchyně. V české kuchyni se používá do vánočního pečiva, perníků, povidel a ovocných polévek.
Celý se používá do kompotů, kečupů apod., kde se vaří s ovocem a nakonec se odstraní. Také se používá k dekoraci – provoní celý byt.
ZAZIKI
Zaziki - směs koření používaná především v řecké kuchyni. Je výborná k ochucení salátů, např. v jogurtu. Obsahuje sůl. Bylinky jsou namlety hruběji, takže v salátu působí zároveň jako dekorativní prvek.
Složení: sůl 25,0 %, česnek, cibule, máta, paprika červená.
Dip ze sýra s modrou plísní
Worchesterová omáčka vyrobená přírodní fermentací, bez lepku. Má sladkokyselou chuť. Používáme ji k dochucení omáček, salátů, dresinků, dále pro přípravu čínské a japonské kuchyně. Výrobce Ekoprodukt
Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Rajčata s mozzarellou a bazalkou
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Bazalka je bylinka, která chutná ostře aromaticky. Používá se do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek, bílých omáček, špenátů a fazolí. Přidává se do bylinkového másla, tvarohu, do octa apod. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
Cuketové rolky
Provensálské koření - směs bylinek domácích ve francouzské Provence, která se hojně používá ve francouzské kuchyni především ke kořenění všech druhů masa, sýrů i zeleniny. Neobsahuje žádné chemické přísady ani sůl.
Složení: saturejka, rozmarýn, tymián, fenykl, majoránka, šalvěj, levandule.
Zázvorová limonáda
Zázvor – jedno z nejstarších tropických koření. Má výraznou pryskyřicovou vůni a lehce štiplavou chuť, kterou má na svědomí gingerol – látka podobná kapsaicinu obsaženému v pálivých paprikách a chilli. Používá se především v indické a čínské kuchyni. Je vhodný ke všem pokrmům z drůbeže i jiných mas, hodí se ke všem pokrmům s rýží a přidává se i do sladkých jídel – pudinků, želé i vánočního cukroví či do nápojů.
Drcený zázvor je určený k přípravě čajů nebo limonád.
Dolce bylinný karamel - unikátní výrobek z karamelizovaného cukru (nebo fruktózy – Dia Dolce) konzistence medu s přidáním bylinného extraktu jednotlivých bylin. Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkovém období. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy v krvi, čímž napomáhá tzv. kontrole tělesné hmotnosti. Více informací na http://www.benkor.cz/dolce/
OKURKY
Deko přírodní je tradiční receptura od tradičního výrobce nakládacího přípravku DEKO. Obsahuje sůl, kyselinu benzoovou a celé koření. S Dekem lze nakládat okurky, zeleninu i houby, a to i za studena bez sterilizace. Při použití umělého sladidla je vhodné i pro diabetiky. Návod je na obalu.
Složení: Sůl 90,0 %, konzervant: kyselina benzoová, hořčice bílá, bobkový list, hřebíček, jalovec, koriandr, nové koření, pepř černý, zázvor
Salát z melounu s pepřem
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Mléčný koktejl s banánem a bylinným karamelem Dolce
Dolce - unikátní výrobek z karamelizovaného cukru (nebo fruktózy – Dia Dolce) konzistence medu s přidáním bylinného extraktu jednotlivých bylin. Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkovém období. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy v krvi, čímž napomáhá tzv. kontrole tělesné hmotnosti. Více informací na http://www.benkor.cz/dolce/
Papriková pomazánka
Paprika - hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Má lahodnou chuť, všestranné použití, obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.
Pepř - nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Kmín - název „Český kmín" s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Je typickým kořením do chleba a slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny..do těžce stravitelných jídel.
Avokádová pomazánka
Pět pepřů - směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře. Používá se vcelku nebo podrcená k opepření masitých i zeleninových pokrmů. Směs má jemnější vůni než jednotlivé pepře a zároveň má v pokrmu dekorační efekt. Mletá směs pepřů se dá použít všude, kde se používá mletý pepř. Má zajímavou jemnou chuť a vůni.
ZAPEČENÝ CHŘEST SE ŠUNKOU A SÝREM
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Bambova sůl je kořenící sůl vhodná do zeleninových salátů, pomazánek, dresingů, omáček, na bílé maso, ryby, rýži, luštěniny, brambory i na chléb s máslem.
Složení: ječmen, sůl 32,8 %, sezam, česnek, karotka, petržel, celer, cibule, fenugreek, fenykl, hřebíček, chilli, kardamom, kmín, koriandr, kurkuma, majoránka, muškátový květ, nové koření, paprika sladká, pastinák, pepř bílý, pepř zelený, skořice, tymián, zázvor.
Bylinkové máslo
Bylinkové máslo je směs koření s přídavkem soli a kyseliny citronové vhodná k přípravě pomazánek a ke kořenění salátů.
Základní postup k přípravě bylinkového másla: 2-3 lžičky směsi utřeme do hladka s kostkou másla
Složení: petržel, sůl 34,0 %, cibule, kyselina: kys. citronová, pepř černý.
CHŘESTOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Muškátový oříšek koření svou sladkou pálivou ostrostí značné množství rozličných jídel. Aromatizuje nápoje, především koktejly, zeleninové šťávy, mléčné nápoje, svařené víno, punč apod. Je vhodný do zeleniny – ochucuje např. květák, špenát, mrkev, slané rýžové pokrmy, zeleninové polévky, ryby apod. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Není vhodný pro malé děti.
Cibulové kroužky
Paprika - hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Pro svou lahodnou chuť a všestranné použití je pro přípravu jídel téměř nepostradatelná. Paprika obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.
Pepř - nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Pomazánka z pečených paprik
Pepř - plod stálezelené popínavé rostliny pepřovníku černého, nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý - do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů:
Pepř černý (fermentované nedozrálé zelené bobule), Pepř bílý (oddělení červené slupky zcela zralých bobulí), Pepř zelený (rychle usušené nedozrálé bobule).
Všechny tyto pepře mají podobnou peprnou chuť, bílý je jemnější, zelený zase vonnější. Lze je používat i ve směsi. Pepř černý, bílý a zelený tedy pocházejí ze stejné rostliny - jsou to plody pepřovníku v různém stupni zralosti
Žampionový krém
Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Perník
Kypřící prášek do perníku - továrna v Mělnické Vrutici je již od 70. let výrobcem tohoto kypřícího prášku do perníku a dodnes používá původní recepturu. Směs je vhodná pro bezlepkovou dietu a při použití fruktózy nebo umělého sladidla i pro diabetickou dietu. Kypřící složka neobsahuje fosfáty.
Složení: citronan sodný, hydrogenuhličitan sodný, fenykl, skořice, bramborový škrob, anýz, koriandr, pomerančová kůra, hřebíček, nové koření, muškátový ořech, muškátový květ.
Listové těsto
Koření na pizzu - směs koření a bylinek ke kořenění pizzy. Neobsahuje sůl, ani jiné přísady.
Složení: oregano, česnek, bazalka, cibule, paprika sladká, pepř černý, saturejka.
Hlíva ústřičná
Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů,významný dekorační prvk pokrmů. Do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
Pepř - nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Kmín - typické koření do chleba a slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel.
Zelňačka s klobásou
Český kmín - více na http://www.benkor.cz/cesky-kmin/
Kmín je typickým kořením do chleba, slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. - do těžce stravitelných jídel.
Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů, dekorační prvek pokrmů. Do teplých i studených jídel..
Pět pepřů - směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře.
Sýrové kuličky obalené v koření
Paprika - hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Má lahodnou chuť a všestranné použití, obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.
Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů a významný dekorační prvek pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
Pepř - nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
SVAŘENÉ VÍNO
Svaření víno - složení: skořice, hřebíček, nové koření, badyán, lipový květ, meduňka.
Koření na svařené víno je tradiční směs koření, která se používá ke kořenění svařeného vína na jižní Moravě. Neobsahuje cukr, ani žádné jiné přísady.
Calta
CALTA - výrobek oceněný na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima 2008 zlatou medailí v kategorii Trendy.
Bezlepková směs pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, i pro diabetiky. Nemusí být nutně celiaci, Calta chutná všem. Neobsahuje také vejce, mléko, sóju, umělá barviva ani konzervanty. Jedná se o potravinu s vysokým obsahem vlákniny, která byla vyvinuta v občanském sdružení Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu.
Poznámka: směs byla vyvinuta jak pro klasické pečení v běžné troubě, tak i pro přípravu v domácí pícce (Panasonic). Ze směsi připravené podle základní receptury lze také připravit chutné dalamánky, bochánky, sendviče atd.
VYKRAJOVANÉ PERNÍČKY
Koření do perníku - tradiční směs perníkového koření, která se v Mělnické Vrutici vyrábí už od nepaměti a je také součástí mnohých průmyslově vyráběných perníků.
Složení: fenykl, koriandr, skořice, anýz, pomerančová kůra, nové koření, badyán, hřebíček, muškátový květ, muškátový ořech.
Květáková polévka s kurkumou
Kurkuma neboli indický šafrán je koření žluté barvy ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. Kurkuma je základní součástí Kari, přidává se také do hořčice a worcesteru, používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, těstovin,rýže..
Římský kmín - šabrej je příbuzný kmínu kořennému. Má mnohem pronikavější, ostřejší vůni a chutná poněkud ostře. Aby se ztratila nepříjemná vůně, je vhodné šabrej nejdříve opražit na tuku.
Koriandr je zapomenuté koření s příjemnou kořennou chutí a vůní. Používá se do chleba, vánočního pečiva, perníku. Je součástí směsí používaných ke kořenění salátů, masa, paštik.
Špenátová krémová polévka
Prachanda polévková - vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady, pouze sůl.
Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem.
Složení: sůl 34,7 %, cibule, celer, karotka, petržel, pórek, česnek, kurkuma, libeček.
Muškátový oříšek - koření svou sladkou pálivou ostrostí značné množství rozličných jídel. Aromatizuje nápoje, především koktejly, zeleninové šťávy, mléčné nápoje, svařené víno, punč apod. Je vhodný do zeleniny – ochucuje např. květák, špenát, mrkev, slané rýžové pokrmy, zeleninové polévky, ryby apod. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Není vhodný pro malé děti.
Káva se skořicí
Skořice je jedno z nejstarších koření. Je to aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů podobných vavřínu. Působí příznivě na celý organismus, má kořenně nasládlou chuť a příjemnou a jedinečnou vůni. Používáme ji do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a do všech sladkých pokrmů. Všechno co sladíme cukrem, můžeme také sypat skořicí – kaše, moučníky, kompoty, pudinky, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Jemnější chuť a vůni má cejlonská (pravá) skořice, která pochází ze Srí Lanky a patří k velmi drahé komoditě. Je charakteristická jemnou, sladkou a vyváženou chutí, má světlejší barvu , obsahuje menší množství kumarinu oproti jiným typům skořic z jiných oblastí.
Zajímavou chuť docílíme i přidáním trochy skořice do kávy. Podporuje trávení a odstraňuje nepříjemný pach z úst.
Celerovo-mrkvová pomazánka
Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Jablečný kompot
Vanilkový cukr s mletou přírodní vanilkou, bez chemických přísad. Cukr, vanilka pravá 2%.
Skořice - jedno z nejstarších koření. Používá se do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a všech sladkých pokrmů. Vše co sladíme cukrem, můžeme sypat skořicí – kaše, moučníky, kompoty, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Podporuje trávení, odstraňuje nepříjemný pach z úst.
Hřebíček - velmi aromatické koření. Používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů nebo pečiva - zvláště vánočního, do svařeného vína, dále na tmavé maso - skopové a zvěřinu, do naložené sladkokyselé zeleniny a kompotů. Podle lidové tradice se žvýká při bolestech zubů a zánětech v dutině ústní.
Dýňová polévka
Prachanda polévková - vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady, pouze sůl. Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem.
Složení: sůl 34,7 %, cibule, celer, karotka, petržel, pórek, česnek, kurkuma, libeček.
Pepř - nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů a významný dekorační prvek pokrmů. Vhodný do teplých i studených pokrmů - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám.
Mléčný koktejl - ostružiny
Vanilkový cukr - s mletou přírodní vanilkou. Bez chemických přísad.
Složení: cukr, vanilka pravá 2 %.
Dolce bylinný karamel - unikátní výrobek. Je to zkaramelizovaný cukr (nebo fruktóza – Dia Dolce) konzistence medu s přidaným bylinným extraktem jednotlivých bylin - šalvěje, jitrocele nebo černého bezu. Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkových obdobích, dia variantu při diabetické dietě.
Pečená rajčata
Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Zelené fazolky se sýrem
Rosovické koření je určeno k širšímu využití v racionální výživě, používáme ho k úpravě vůně i chuti, příznivě stimuluje zažívání. Naše Rosovické koření obsahuje pouze druhy koření vypěstované v Čechách, neobsahuje sůl ani žádné další přísady, má jemnou chuť a vůni a hodí se k úpravě různých druhů mas, zeleniny, polévek, pomazánek a třeba i na chléb s máslem.
Kapr na Rosovickém koření
Rosovické koření je určeno k širšímu využití v racionální výživě, používáme ho k úpravě vůně i chuti, příznivě stimuluje zažívání. Proto Vám přinášíme recept na kapra s Rosovickým kořením.
Vánoční bezlepkové pečení s RUMINI
Firma RUMINI připravila pro celiaky vánoční překvapení plné vánočních receptů. Byli jsme přizváni ke spolupráci s naším kořením. A tak Vám můžeme Podle bezlepkové kuchařky RUMINI v kuchyni o Vánocích můžete připravit třeba bezlepkové linecké pečivo, vanilkové rohlíčky, plněné košíčky, včelí úly a mnohé další.