Anýzovo - pomerančová voda
Anýz - má kořenitou nasládlou chuť a aromaticky voní - vůni dodává silice, ve které je hlavní složkou anetol. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších koření a jeho použití je opravdu mnohostranné. Používá se do pokrmů asijských kuchyní, při nakládání červené řepy, mrkve, patří do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček, mléčné polévky, ovesné kaše a sladké rýžové pokrmy s ním chutnají lépe.
Anýz má také léčivé účinky. Užívá se také jako čaj proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení.
Ingredience
pomeranč 1ks
Anýz celý -1/2 lžíce
voda – cca 200ml
Příprava
Pomeranč oloupeme a nakrájíme, zalijeme vodou a přidáme anýz - cca ½ lžíce na 1 pomeranč. Uzavřené chladíme v lednici a necháme vylouhovat několik hodin. Následně scedíme a naředíme dle chuti vodou.