CHŘESTOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Muškátový oříšek koření svou sladkou pálivou ostrostí značné množství rozličných jídel. Aromatizuje nápoje, především koktejly, zeleninové šťávy, mléčné nápoje, svařené víno, punč apod. Je vhodný do zeleniny – ochucuje např. květák, špenát, mrkev, slané rýžové pokrmy, zeleninové polévky, ryby apod. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Není vhodný pro malé děti.
Ingredience
chřest
cibulka – nejlépe jarní
máslo
vývar
sůl
pepř
muškátový oříšek
petržel
smetana
Příprava
Očištěný chřest (oloupaný a zbavený dřevnatých konců) nakrájíme na kousky a přidáme do vroucího vývaru spolu s najemno nakrájenou cibulkou a vaříme do změknutí - cca 15-20minut. Několik kousků hlaviček si dejte stranou na ozdobu. Následně polévku rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přidáme smetanu. Nakonec polévku zahustíme a zjemníme kousky vychlazeného másla, ale již nevaříme.
Polévku zdobíme petrželkou a chřestem, který jsme si odložili stranou.
Pepř, muškátový oříšek, petržel a celou řadu dalšího koření , kořenících směsí a bylinek naleznete na https://eshop.benkor.cz/.