ZAPEČENÝ CHŘEST SE ŠUNKOU A SÝREM
Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.
Bambova sůl je kořenící sůl vhodná do zeleninových salátů, pomazánek, dresingů, omáček, na bílé maso, ryby, rýži, luštěniny, brambory i na chléb s máslem.
Složení: ječmen, sůl 32,8 %, sezam, česnek, karotka, petržel, celer, cibule, fenugreek, fenykl, hřebíček, chilli, kardamom, kmín, koriandr, kurkuma, majoránka, muškátový květ, nové koření, paprika sladká, pastinák, pepř bílý, pepř zelený, skořice, tymián, zázvor.
Ingredience
chřest
kvalitní šunka
tvrdý sýr typu ementál (ementaler, madeland..)
máslo
pepř
(Bambova sůl)
Příprava
Chřest uvaříme - před zpracováním je třeba chřest omýt a oloupat a zbavit dřevitého konce. Bílý chřest se loupe po celé délce až po hlavičku, ten zelený stačí oloupat v jeho spodní části - cca poslední třetina, mladý zelený chřest dokonce není potřeba loupat vůbec.
Chřest vaříme pokud možno na stojato, svázaný a v lehce osolené vodě ve vysokém hrnci (můžeme přidat i trochu cukru, másla nebo citronové šťávy)
- bílý chřest cca 5-8 min, zelený cca 2-5min dle tloušťky výhonků. Ideální je chřest uvařit "al dente". Pokud jej po uvaření nebudeme hned podávat, je vhodné jej ponořit do studené vody pro zachování barvy a konzistence, následně osušíme.
Dno zapékací mísy poklademe plátky šunky, na ně dáme chřest, dle chuti dokořeníme a pokryjeme plátky sýra, navrch pak položíme několik měnších kousků másla.
V předehříté troubě následně zapečeme dokud se sýr neroztaví.
K dochucení můžete použít ideálně čerstvě namletý černý pepř nebo třeba kořenící směs Bambova sůl.
Celou řadu koření , kořenících směsí a bylinek naleznete na https://eshop.benkor.cz/.