Květáková polévka s kurkumou
Kurkuma neboli indický šafrán je koření žluté barvy ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. Kurkuma je základní součástí Kari, přidává se také do hořčice a worcesteru, používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, těstovin,rýže..
Římský kmín - šabrej je příbuzný kmínu kořennému. Má mnohem pronikavější, ostřejší vůni a chutná poněkud ostře. Aby se ztratila nepříjemná vůně, je vhodné šabrej nejdříve opražit na tuku.
Koriandr je zapomenuté koření s příjemnou kořennou chutí a vůní. Používá se do chleba, vánočního pečiva, perníku. Je součástí směsí používaných ke kořenění salátů, masa, paštik.
Ingredience
květák 1ks
cibule 1-2ks
Kurkuma - 1 lžíce
Římský kmín drcený ½ lžičky
Koriandr mletý – 1 lžička
vývar / voda 1-1,5litru
sůl
Pepř
máslo
Příprava
Na másle orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a květák, přidáme koření a opět krátce restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka, poté rozmixujeme dohladka.
Vývar si můžete velmi jednoduše připravit s pomocí naší Polévkové pracharandy. Skvělá je tato polévka s opečeným chlebem.