Calta
CALTA - výrobek oceněný na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima 2008 zlatou medailí v kategorii Trendy.
Bezlepková směs pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, i pro diabetiky. Nemusí být nutně celiaci, Calta chutná všem. Neobsahuje také vejce, mléko, sóju, umělá barviva ani konzervanty. Jedná se o potravinu s vysokým obsahem vlákniny, která byla vyvinuta v občanském sdružení Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu.
Poznámka: směs byla vyvinuta jak pro klasické pečení v běžné troubě, tak i pro přípravu v domácí pícce (Panasonic). Ze směsi připravené podle základní receptury lze také připravit chutné dalamánky, bochánky, sendviče atd.
Ingredience
13 g droždí
25 ml oleje
440 ml vody
500 g směsi Calta
Příprava
Droždí rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme olej a směs. Dobře prohněteme a těsto vložíme do dobře vymazané formy na chleba. Necháme asi 1 hodinu kynout pod vlhkou utěrkou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 °C asi 1 hodinu. Příprava v pečící pícce na chleba (Panasonic): do pečící nádoby rozdrobíme droždí, přidáme studenou vodu a olej. Nakonec vsypeme směs Caltu. U pícky Panasonic nastavíme program "gluten free", u ostatních typů program s délkou trvání okolo 2 hodin.
Zároveň se směsí na chleba Calta doporučujeme k objednání informační DVD o celakii a bezlepkové dietě. Připravili jej přední gastroenterologové a Ing. Bušinová. Na DVD najdete kromě jiného i ukázku přípravy chleba z Calty.
Složení: deproteinovaný pšeničný škrob vhodný pro bezlepkovou dietu, pohanka, lupinová mouka, lněné semínko, guarová guma, cukr, sůl, chlebové koření.
Alergen: lupina.
Výrobek je vhodný pro bezlepkovou dietu i dietu diabetickou, neobsahuje mléko, vejce, sóju, umělá barviva, konzervanty.
Směs Calta - analyzovali na obsah lepku ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.