Karob
Karob kořeněný jsou rozemleté plody rohovníku, svatojánského chleba, ochucené přírodní mletou vanilkou a dalším kořením. Směs neobsahuje žádné alkaloidy ani podobné látky, které by ovlivňovaly organismus. Nestaví, není močopudný, ani neovlivňuje nervový systém. Je proto vhodná jako dietetická náhrada kakaa pro malé děti i dospělé. Používá se stejně jako kakaový prášek k přípravě nápoje, čokolády, posypávání sladkých kaší, do cukroví apod.
Složení: karob – svatojánský chléb, hřebíček, nové koření, skořice, vanilka pravá.
Ingredience
Příprava kakaa: 1/4 l mléka 2 lžičky směsi a podle chuti cukr nebo fruktózu za stálého míchání krátce povaříme. Zjednodušeně směs a cukr rozmícháme v kondenzovaném mléce a zalijeme vařící vodou.
Příprava čokolády: 1/4 kostky ztuženého tuku se roztaví, přidá se 1 lžička karobu a 15 vrchovatých lžiček moučkového cukru a promíchá se. Do vychladnutí se opakovaně po chvilkách promíchává. Podle chuti je možné přidat ještě přemletý vanilkový cukr.
Krém připravíme stejným postupem, pouze místo ztuženého tuku použijeme změklé máslo. Máslo neroztavujeme.
Pařížská šlehačka: jednu šlehačku (250 ml) ušleháme se 2 lžičkami směsi a podle chuti (cca 3 vrchovatými lžičkami) moučkového cukru.
Příprava
Karob
další ingredience dle daného receptu