Badyánová limonáda
Badyán - vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně. Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší, chutná pálivě. Je to koření především do čínské kuchyně. V české kuchyni se používá do vánočního pečiva, perníků, povidel a ovocných polévek.
Celý se používá do kompotů, kečupů apod., kde se vaří s ovocem a nakonec se odstraní. Také se používá k dekoraci – provoní celý byt.
Ingredience
Badyán 3ks
cukr krupice 100g
voda – cca 200ml
perlivá voda
citrusy
Příprava
Ve 200 ml vody vařte badyán cca 10 minut . Poté jej vyjměte, přidejte cukr a vařte dále asi 5-10 minut. Sirup po vychlazení dolijte perlivou vodou, dozdobte nakrájenými citrusy, můžete přidat i pár lístků máty. Sirup uchovávejte v lednici.
Koření, bylinky, kořenící směsi - vše na https://eshop.benkor.cz/