Jablečný kompot

Vanilkový cukr s mletou přírodní vanilkou, bez chemických přísad. Cukr, vanilka pravá 2%.        

Skořice - jedno z nejstarších koření. Používá se do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a všech sladkých pokrmů. Vše co sladíme cukrem, můžeme sypat skořicí – kaše, moučníky, kompoty, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Podporuje trávení, odstraňuje nepříjemný pach z úst.  

Hřebíček - velmi aromatické koření. Používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů nebo pečiva - zvláště vánočního, do svařeného vína, dále na tmavé maso - skopové a zvěřinu, do naložené sladkokyselé zeleniny a kompotů. Podle lidové tradice se žvýká při bolestech zubů a zánětech v dutině ústní.

Jablečný kompot

Ingredience

4 jablka
1 citron
cukr krupice - 1 lžíce
Vanilkový cukr - 1 lžíce
Skořice celá  - 1 ks
Hřebíček - 4 ks
voda

Příprava

Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na širší měsíčky a zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Přidáme trochu citronové šťávy, cukr, koření a pár plátků citronové kůry. Přivedeme k varu a necháme několik minut vařit - ovoce má pouze zesklovatět, ale nesmí se rozvařit. Skvěle chutná teplý i vychlazený. 

 

 

Koření, bylinky, kořenící směsi - vše na https://eshop.benkor.cz/