Perník
Kypřící prášek do perníku - továrna v Mělnické Vrutici je již od 70. let výrobcem tohoto kypřícího prášku do perníku a dodnes používá původní recepturu. Směs je vhodná pro bezlepkovou dietu a při použití fruktózy nebo umělého sladidla i pro diabetickou dietu. Kypřící složka neobsahuje fosfáty.
Složení: citronan sodný, hydrogenuhličitan sodný, fenykl, skořice, bramborový škrob, anýz, koriandr, pomerančová kůra, hřebíček, nové koření, muškátový ořech, muškátový květ.
Ingredience
½ kg hladká mouka
¼ l mléko
1 lžíce med / sirup
¼ kg cukr
40g tuk
1 vejce
Kypřící prášek do perníku
Příprava
Obsah sáčku se dobře promísí s moukou. Odděleně se smíchá teplé mléko, med, cukr, tuk a vejce. Touto směsí se zadělá mouka v těsto hustší než lívancové . Pečeme ve vymazaném či pečícím papírem vyloženém pekáči cca 35-40min .