Polévka z hlívy ústřičné
Nové koření se také nazývá „všekoření“ (allspice). Používá se do marinád, polévek, k nakládané zelenině, do svařeného vína i perníku.
Bobkový list patří do každé marinády k masu - hlavně zvěřině, do zeleniny nakládané v octě, do omáček.
Kmín je typickým kořením do chleba a slaného pečiva. Používá se ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, ryb, do polévek apod. Do všech těžce stravitelných jídel.
Ingredience
250g hlívy ústřičné
1 cibule
1 brambora
1 mrkev
1 petržel
2 kuličky - Nové koření
1 ks Bobkový list
2 lžičky Kmín celý
1 l voda
1 lžíce olivového oleje
sůl
Příprava
Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a zeleninu, podusíme a přidáme na menší kousky pokrájenou hlívu. Opět podusíme, poté přidáme koření, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme dokud zelenina nezměkne (cca 20-25 min).
Název „Český kmín“ s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Splňuje přísnější požadavky na kvalitu.